неделя, 30 март 2008 г.

Quad 405

Преди известно време получих подарък - стар аналогов сателитен приемник. Беше ми повече от ясно, че с него няма какво да се гледа и че няма няма да се използва по предназначение. Въпрос на време беше да реша за какво да използвам красивата кутия.

Преди около 15 години, още като ученик си купих 2 български трилентови тонколони. Тогава набързо скалъпих едно усилвателче на базата на 2 броя интегрални усилватели MDA2020. Както може да се очаква, усилвателчето нямаше вид, нямаше даже нормална кутия но въпреки това както повечето временни неща, остана да си работи в този си вид още дълго време.

От доста време гледах схемата на Quad 405 на страниците на "Млад Конструктор" и реших, че е дошло времето да повторя усилвателя. Най-важното беше, че усилвателя е повтарян многократно от доста хора и винаги с добри резултати. "МК" дори предлагат печатни платки, което улеснява в голяма степен налепянето и оживяването на усилвателя. Времето беше настъпило. Имах красива кутия, имах хубава схема ... най-важното е, че ми дойде и желанието да го направя!

Всички платки и оригиналния трансформатор бяха извадени и прибрани (някой от нещата могат да се използват все още - трансформатор, изправители и стабилизатори, RF видео модулатор, може би и аналоговия сателитен тунер.












В предния панел открих нещо чудесно за по-нататъшното разширяване на възможностите на усилвателя - луминисцентен, буквено-цифров дисплей с 12 разряда. Освен него има и чип за управлението му както и IR приемник (заедно с приемника получих и дистанционното му управление). Освен всичко друго, в предния панел има и 3 бутона. Чудесно могат да се използват за регулиране на усилването и On/Off функция.






Поради малката височина на кутията се спрях на тороидните трансформатори - малки размери, малко разсеяно магнитно поле. Тъй като не можах да намеря трансформатор с две вторични намотки, използвах два еднакви с една такава. Трансформаторите са за 36 волта променливо напрежение, след изправянето и филтрирането с 10000 uF се получи около 55 волта.












Остава само да запуша с подходяща черна пластмаса неизползваните отвори.



Крайния резултат е налице:




Какво остава да направя от тук нататък:

- нивоиндикатор, индикация на избрания вход и усилването;
- управление на усилването с два от бутоните;
- On/Off функция с третия бутон;
- IR дистанционно управление;

2 коментара:

Анонимен каза...

ZD, а от тунерчето не можеш и да ползваш нещичко поне за приемник(конвертер) на 1296 MHz :)))))

Доколкото си спомням, тези машинки работеха с "почти" такава междинка :)))

73 de LZ4JD - Ivo

Анонимен каза...

Супер усилвател се е получил! И аз съм го правил преди с железни транзистори 2N3055. Свири чудесно! ...Преди няколко години си купих една уредба със STK-та на изхода - 2 по 100 вата. Отогава на правя усилватели

Успех!!! LZ4SM