неделя, 16 ноември 2008 г.

ISD2560 Voice Keyer

По време на SSB контести се налага много викане на CQ. Тази част от контеста може много лесно да се автоматизира с използването на voice keyer на базата на ISD2560. Това е чип за запис на глас до 60с. и честота на дискретизация 8kHz - напълно достатъчно като качество.

Първоначалния проект беше започнат още преди една година, малко преди LZDX 2007 контест. Тогава захванах да повтарям проекта на Serge VE2HLS. Проекта се намира тук.
Искаше ми се да мина без микроконтролер - не ми трябваха 3 гласови записа, а само един. Поради липса на време обаче, не можах да се справя с управлението на чипа и контеста мина без "папагала", а проекта беше зарязан за почти 1 година.
Тези дни, в плана за подготовка за LZDX 2008 влезе и оживяването и довършването на "папагала". Практически се отказах от идеята на Serge микрофонния сигнал да минава изцяло през чипа преди да стигне радиото. Имаше и някакви проблеми с наводки в записа.
В крайна сметка реших да оставя отделен електретен микрофон за запис на повикването, а готовия запис да се вмъква паралелно с другия микрофон. Това трябва да се има впредвид когато се работи с устройството тъй като по време на повикванията е възможно да влиза локален микрофонен QRM :)
Остана само една задачка - да се измисли прост начин за управление без използването на микроконтролер.
Устройството има ключ за избор на запис и възпроизвеждане. Режима на запис се използва еднократно за създаване на повикването, през останалото време се работи в режим на възпроизвеждане. Освен този ключ има и 2 бутона. Единия служи за спиране и пускане на възпроизвеждането(play/stop), а другия за връщане към началото (rew). В този си вид обаче тези бутони не ми вършеха работа. Трябваше всеки път да натискам rew и след това play/stop. Ако пропуснех rew бутона - започваше възпроизвеждане на следващия запис (чипа поддържа множество записи с обща продължителност 60с., като автоматично спира след края на всеки запис и не се връща в началото).
Наложи се използването на елементарна схемичка включваща в себе си D2-R6-R11-C12 и Q2. Нейната цел е, след като се натисне бутона за превъртане rew, автоматично да се подаде сигнал play. Така бутоните получиха новите си имена "rew&play" и втория "play/stop".

Ето и съвсем кратко описание как се работи:
Режим запис:
"Rew&play" превърта към началото и започва записа. След като се запише повикването, записа се спира с "Play/stop"

Режим възпроизвеждане:
"Rew&play" започва повикването винаги от началото.
"play/stop" спира повикването. Внимание: ако повикването само е стигнало своя край, ще започне възпроизвеждане на следващото съобщение в чипа.

"Папагала" има два изхода към трансивъра. Единия е PTT изхода за управление, а втория е НЧ сигнала. Неговото ниво се регулира от R9.

В момента устройството е почти събрано, като тестовете минаха успешно за сега. До началото на LZDX 2008 остава само да довърша окончателното затваряне в кутийката.
Надявам се, че не съм допуснал някоя грешка в рисуването на схемата.

Схемата можете да изтеглите в pdf формат от тук.

ISD2560 документация в pdf формат.


Няма коментари: