събота, 24 януари 2009 г.

Стари QSL картички

Почти на никой не съм споменавал, но майка ми е била радиолюбителка преди доста години. От известно време насам имам намерение да изнасям радио шака на тавана и днес дойде време да започна разчистването. В прашните кашони намерих един куп пощенски картички а между тях беше голямата изненада за мен - няколко стари QSL картички. Разбира се, вниманието първо ми привлякоха LZ картичките. Две от тях са SWL QSL от LZ1K-46 - Жоро от Нова Загора. С помоща на Андреан LZ5AN веднага намерих кой е това и се оказа LZ1NE.
Картичките са от февруари 1963 година, майка ми е била на 19 години тогава.

А ето и картичките:
LZ1KBI, QTH: Пирдоп
YU5FEF, QTH: PrilepНа фона на едноцветните български и югославски картички, голямо впечатление правят цветните руски картички с много добър печат.

UB5KMI, QTH: Кировоград
UB5KAA, QTH: Киев
И отново
UB5KMI, QTH: Кировоград

1 коментар:

Виктор Маринов каза...

Интересна история....
В годината, когато аз съм роден, твоята майка е била радиолюбителка.
Усмивки от старите картички, радиоклубове пълни с млади хора.....
Радиоприемници със 6 лампи. А сега имаме хиляди транзистори в нашите станции, но хобито е също толкова вълнуващо.
Моят втори баща(SK) също е бил радиолюбител в далечните 50-те и 60-те години на миналия век. Водил е курсове за любители в LZ1KSW, но не се е лицензирал. Той е бил и преподавател на моята леля(LZ3BK) :-). Леля ми като занесе преди години свидетелството си за клас С, когато подаваше документи за иницал - доста бяха учудени хората, които приемаха документите, отдавна не бяха виждали такава антика :-).
Жена ми (LZ3YN) имаше доста връзки на SSB, две на телеграфия едно участие на състезание "8-ми март" от LZ1KSP, но не "поддържа форма" от години
И за да продължим традицията ... преди година по-малката ми дъщеря взе изпитите и получи разрешително за LZ1AVM.

Кой ли след време ще рови из нашите QSL-ки след време, ще се усмихват на нашите "прости" Yaesu и Kenwood-и?
73! LZ1NY