събота, 17 май 2008 г.

Busted Myth

Днес за пореден път ми зададоха въпроса за мита, че може да се свари яйце с помощта на два (GSM) телефона. За кой ли път обеснявах, че това не е възможно но все още има твърдоглави хора по форумите, които са убедени в противното.

Хайде да си направим няколко елементарни сметки.

Каква енергия е необходимо на едно средностатистическо кокоше яйце (приемаме, че е с маса 60 грама) за да му се повиши температурата от 25 градуса(стайна температура) до 100 градуса (точката на кипене)? За улеснение приемаме, че яйцето е 100% вода.

1 калория е енергията необходима за затоплянето на 1 грам вода с 1 градус.

60 * (100-25) = 60*75 = 4500 калории.

От същия линк по-горе, изразяваме калориите в джаули:
4500 cal = 18828 J


Нека сега да разгледаме една акумулаторна батерия (средностатистическа :) от GSM телефон. Вземаме за нейни параметри следните данни:
Напрежение: 3.6V
Капацитет: 1200mAh

Грубо може да приемем, че капацитета показва какъв ток може да даде този акумулатор в продължение на 1 час. Значи тази батерия ще ни даде 1.2А в продължение на 1 час и напрежение 3.6V. Нека сега намерим енергията:

1 джаул е енергията при протичане на ток 1А и напрежение 1V за време 1s
1.2A * 3.6V * 60*60s = 15525 J

Какъв е извода до тук?

Енергията на една акумулаторна батерия от 3.6V, 1200mAh не е достатъчна за да повиши температурата на яйцето до 100 градуса в продължение на 1 час. При това съвсем условно сме ги поставили в идеални условия, където няма никакви загуби.

Нека сега да вземем не батерията, а самия предавател на GSM телефона. В нормални градски условия при достатъчно високи нива на БС телефона излъчва 10mW мощност. Нека обаче да вземем стойност 50mW. Нека да вземем и време за работа 1 час.

1J е енергията при отдаване на 1W мощност за време 1с.
Енергията отдадена от този предавател е:
0.05 * 60*60 = 180 J

За опростяване отново на сметките, няма да отчетем факта, че яйцето не поглъща цялата излъчена енергия. Няма да отчитаме, че предавателя работи импулсно (TDMA) а не непрекъснато. Нека и предавателите да са 2 (както в мита).

360J = 86cal

С тези 86 калории можем да повишим температурата на яйцето от 25 градуса до 26.43 градуса и при това в продължение на 1 час. Няма да отчитаме и топлообмена между околната среда и яйцето.

Какво ми остава да кажа накрая освен BUSTED - Мита за яйцето и GSM телефоните е РАЗБИТ!

P.S. Моля, ако някъде съм допуснал грешка в изчисленията или в разсъжденията да ме уведомите за да преразгледам становището си и всичко написано!

4 коментара:

Анонимен каза...

Грешка в разсъжденията има при допускането, че яйцето трябва да се сгрее до 100 градуса. Коагулацията на белтъка не изисква тази температура, яйце е възможно да се свари и при по-ниска от температурата на кипене на водата (пример: високо в планината), но това отнема повече време. 5-те минути за твърдо сварено яйце на морско равнище на голяма височина ще са достатъчни само за рохки яйца.

Злати Димитров каза...

Сигурно си прав, в училище по биология (предполагам, че биологията се занимава пряко с коагулацията на белтъците) не съм бил никога напред. Въпреки това, не говорим за разлика от 50 до 100 градуса нужно за сваряването на яйцето. Радвам се поне, че не намираш грешки в разсъжденията по енергийните сметки :) Така или иначе, опростяванията в сметките са в ущърб на моето становище.

Анонимен каза...

да сметките са прави само дето не вземаш факта че белтъците при 43 градуса се сваряват :) та не е нужно да стигат 100 градуса а относно сметките с енергията точно това е номера енергията е Импулсна
а при импулсно захранване нещата са съвсем други но както и да е

Анонимен каза...

Други, други, колко да са други при импулсния режим за разлика от постоянния? Няма 100% запълване, значи загряването ще е още по-малко.
За белтъците - и при 43 градуса да се сваряват, пак няма да я достигнеш тая температура с тази "опитна постановка". Да не говорим, че мита "показва" твърдо сварено яйце. И рохко да беше - пак тая.
При всички положения мита е разбит.